"FLAMA DEL CANIGÓ 2012" Alfarràs

 
Missatge de la Flama
del Canigó 2012
El foc és un dels quatre elements essencials  per a la Humanitat, amb l’aigua, la terra i l’aire,
i  per això el trobem en els rituals i festes més importants. Però el foc no es dóna a l’home, sinó que l’ha de conquerir.
No n’hi ha prou de conèixer-lo sinó que l’hem de saber  encendre i conservar.
Així, el domini del foc és una de les grans conquestes  de la humanitat. La seva troballa ens caracteritza com a humans. I és tan important per a les nostres vides,  que cada grup, cada cultura n’ha fet un nus simbòlic, molt poderós.
El foc acompanya les nostres festes en la roda de l’any al voltant del sol, de manera que és present en els solsticis i equinoccis, com a centre de la festa.
El foc de Sant Joan arriba als límits de la població, i en els llocs on es fan falles, els fallaires recorren els camins de la vila, tot dibuixant-los amb el foc, des dels límits del terme municipal.
En aquest recorregut al llarg de l’any, els pobles marquen les fronteres amb els possibles perills, els mals esperits, que durant l’hivern havien reduït el territori lliure per a l’home, fins a fer-lo refugiar dins de les cases.
Ara, amb Sant Joan i el solstici d’estiu, la població arriba a la totalitat del seu territori, esfuriant les ombres i les pors. Els fallaires s’emocionen perquè saben que des del centre del  poble, els estan veient amb la flama que porten, des dels llocs que han arrabassat a la nit, perquè tot allò que dibuixen amb el foc és la seva terra.
I això és el que passa amb la Flama del Canigó. No fem  més que repetir un ritual local i antic, fent-lo arribar fins on sentim que formem part del mateix poble. Amb la flama,  anem  dibuixant i assenyalant el territori del nostre poble, que el fred i la foscor  de la història no ens deixava albirar.
No deixem que un altre hivern ens el torni més petit i poruc!.

0 comentaris:

Publicar un comentario

INAUGURACIÓ PISCINES MUNICIPALS D'ALFARRÀS

Fotos de la inauguració dia 24 de juny de 2010